Motosiklet Lastik Tamir, Değişim ve Balans Hizmeti

15-09-2023 10:46
Motosiklet Lastik Tamir, Değişim ve Balans Hizmeti

Motosiklet Lastik Tamir, Değişim ve Balans Hizmeti

Motosiklet Lastiği Neden Tamir Edilmelidir?

Motosiklet lastikleri birden çok farklı sebeplerden dolayı patlayabilmektedir. Motosiklet lastiğinin patlayan kısmının tamir edilmesi gerekmektedir. Bu durumda patlayan lastikleri fazla zorlamamak gerekir. Hasarın tespit edilmesi ve tespit edildiğinde motosiklet lastik tamiri yapan bir yere götürmek gerekir. Motosikleti tamir ettirebilmek için alanında uzman olan yerlere götürmek ve onların bilgisinden faydalanmak gerekmektedir. Uzmanlardan bilgi almak önemlidir fakat aynı zamanda motosiklet hakkında bazı acil durumları motosiklet kullanıcılarının da bilmesi gerekenler vardır.

Motosiklet kullanıcılarının lastik patlaması yaşanmasın diye önlem alınmaları gerekmektedir. Motosiklet kullanıcılarının olası durumlara karşı yanlarında acil durumlarda arayabilecekleri tamirci numarası bulundurmaları iyi olacaktır.

Motosikletin lastiklerinin tamiri yapılmadan önce patlayan lastiğin dışarından incelenmesi gerekir. Sonrasında lastiğin yanak kısmında oluşabilecek hasarlara karşı onarım ve tamir yapılabilmesi için önce riskli bir hasar mı yoksa geçici bir hasar mı tespit edilmesi gerekir. Motosikletin lastiğindeki hasarın derecesi ve tamir edilebilir olup olmadığı bu şekilde ortaya çıkar.

Motosikletlerin lastikleri sadece patladığında değil fazla kullanılarak aşındığı zamanda değiştirilmesi gerekir. Bunun için lastik tamir ve değişim hizmeti oldukça önemlidir. Lastik tamir ve değişim hizmetini kaliteli bir yerde yaptırmakta lastik tamir ve değişimi kadar önemli bir olaydır.


Motosiklet Lastik Değişimi Nasıl Yapılmaktadır?

  • Motosiklet lastik değişimi yaparken deneyimli olan personel ile birlikte lastik sökme ve takma  makinasıyla yapılması gerekir. Hemen arkasından da balans makinasına takılmalıdır.
  • Lastik seçimi yaparken yasal zorunluluklara uyulmasına, lastik ebadına, hız sembolüne ve yük indeksine dikkat edilmesi gerekir.
  • Lastik takılmadan önce yapılması gereken lastiğin iç yüzeyini ve dış yüzeyini kontrol etmektir.
  • Lastik sökme, takma, balans ve lastik hava basıncı prosedürlerine uyulması gerekir. Ve supap her lastik değişikliğinde kesin olarak değiştirilmelidir.
  • Lastik yanaklarında belirtilen montaj talimatları vardır bu talimatlara dikkat edilmeli ve uyulmalıdır.
  • Jantın motosiklete montajında,  fren sisteminin ve amortisör vidalarının tümünün fabrikanın belirlediği torks değerlerinde sıkılması gerekir.
  • Motosikletin üreticisi tarafından belirlenen hava basıncının uygulanması gerekir.
  • Lastik değişimi  yaparken motosiklet zincir ayarının da yapılması gerekir. Normal duruma göre zincirin 1,5 cm. aşağı 1,5 cm de yukarıya. esneme yapması sağlanması gereklidir.


Motosiklet Lastik Balans Hizmeti Nasıl Yapılır?

Motosiklet sürücülerinin oldukça  hassas olması gereken konuların en başında gelmekte olan motosiklet lastik balansı, sürüş konforu açısından önemlidir. Ancak en önemli olan ise sürüş güvenliğidir. Bu konuda oldukça önemli olan motosiklet balansı dikkat edilmesi gereken konuların başında yer alır. Motosiklet lastiklerinde yapılan değişim ve tamir başta olmak suretiyle lastik her söküldüğü zaman mutlaka balans da yapılmalıdır.

Motosiklet lastik balansı yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Motosiklet jantının yapısına uygun aparatlar kullanılması gerekir. Jantın eğri olmamasına  veya hasarlı olmamasına dikkat edilmelidir. Özelliklede Lastik içerisinde patlama olasılığına karşı kullanılmış herhangi madde vb olmamasına dikkat etmek gerekir. Motosikletin üretimin esnasında belirlenen lastik hava basınçlarına bakılarak lastik şişirilmeli ve balans işlemine öyle geçilmelidir.

Motosiklet lastiklerinde balans hizmeti,  jant ile lastiğin ağırlıklarının birbirilerine uyumunu sağlayan ve dengelenmesini sağlayan bir işlemdir. Lastik balans ayarı, lastiğin ve jantın doğru bir şekilde dönüp dönmediğini, yapısal veya kullanımdan kaynaklı olan bozuklukları, jantın dönmesini sağlayan rulmanların / bilyelerin doğru çalışıp çalışmadığını da ortaya çıkaran bir tür cihazdır. Eğer motosiklet lastiğinde veya jantında herhangi bir dengesizlik var ise lastik balansı ile dengelenir ve sürüş esnasındaki titreme, sallanma veya zıplama şeklinde ortaya çıkan rahatsız edici durumlar giderilir.

Balans makinası, motosiklet lastiğinin dikey ve yatay hareketlerine duyarlıdır. Eksik veya fazla olan noktayı göstermesi sayesinde gerekli müdahale yapılır ve balans işlemi bu şekilde sona ermiş olur.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.